Magneziul este unul dintre cele mai abundente minerale din organismul uman si este utilizat in peste 300 de procese fiziologice diferite. Din nefericire, in zilele noastre deficienta de magneziu constituie una dintre cele mai mari carente din organism. Este posibil ca lipsa de magneziu sa ne influenteze starea de sanatate intr-un mod negativ? Articolul de mai jos prezinta semnele deficitului de magneziu si in plus puteti afla care sunt cele mai bune modalitati de a-l obtine in cantitati mai mari din alimentatie.
Conform neurochirurgului american Norman Shealy, MD, aproape toate bolile cunoscute sunt asociate cu un deficit de magneziu. Acest lucru poate suna la inceput ca o afirmatie exagerata, dar de fapt are mult sens in ceea ce priveste rolul pe care magneziul il joaca in organism. Acest lucru explica, de asemenea, de ce exista atat de multe simptome in organism cand exista o carenta de magneziu.
Exista 10 semne majore care pot indica lipsa de magneziu:
1. Abilitati cognitive slabe
Daca va confruntati cu aparitii frecvente de ceata mentala, concentrare slaba sau probleme de memorie, este foarte posibil sa aveti o carenta de magneziu. Structurile din fiecare celula a organismului – mitocondriile – sunt responsabile de producerea energiei pe care corpul o utlizeaza in toate procesele.
Creierul contine cea mai mare cantitate de mitocondrii – valabil in cazul barbatilor (in cazul femeilor concentratia cea mai mare de mitocondrii se afla in ovare). Mitocondriile, pentru producerea energiei folosesc magneziul, astfel ca o deficienta de magneziu poate influenta semnificativ in mod negativ performanta creierului. Nu este surprinzator faptul ca suplimentarea cu magneziu a demonstrat ca poate imbunatati memoria si invatarea.
2. Dureri de cap si migrene cronice
S-a demonstrat ca adesea migrenele cronice sunt asociate cu nivelurile reduse de magneziu in organism. Avand in vedere importanta majora a magneziului in ceea ce priveste functionarea adecvata a functiei neuronale, acest lucru are intradevar sens. Magneziul joaca un rol cheie, important in ceea ce priveste reglarea producerii de neurotransmitatori care poate sa influenteze migrenele.
Suplimentarea cu magneziu, administrat in mod regulat a aratat ca poate scadea atat frecventa, cat si intensitatea migrenelor. In plus, s-a demonstrat ca magneziul poate avea acelasi efect asupra simplelor dureri de cap. O mare parte din aceasta are legatura cu faptul ca magneziul are capacitatea de a contribui la echilibrarea calciului in celulele neuronale. Un exces de calciu poate conduce la efecte toxice in cazul in care celulele creierului sunt suprastimulate, iar acesta este un factor major al migrenelor si durerilor de cap.
3. Constipatia si sindromul colonului iritabil
Constipatia este o problema digestiva destul de frecventa. Aportul adecvat de magneziu, de fapt inmoaie scaunele prin acumularea apei in intestine, sustinand eliminarea sanatoasa. Daca scaunele devin prea tari, acestea se misca mai incet prin colon si incep sa constituie o problema. De aceea se recomanda suplimentarea cu magneziu cand apare aceasta problema.
Ca si punct de referinta, un scaun ideal ar trebui sa semene cu un tipul 3 sau 4 pe scala Bristol.
In plus, magneziul joaca un rol important in reglarea contractiilor musculare in intestine si din acest motiv un deficit de magneziu duce adesea la constipatie.
Astfel, magneziul poate fi, de asemenea, util in ameliorarea disconfortului si a crampelor datorate sindromul colonului iritabil sau a altor afectiuni similare.
4. Oboseala
Magneziul este direct implicat in producerea de energie. Dupa cum am mentionat mai inainte, mitocondriile din celulele noastre se bazeaza foarte mult pe mangneziu pentru producerea de energie. Functia mitocondriala determina in primul rand nivelul de energie. In plus, magneziul sustine glandele suprarenale, care de asemenea joaca un rol important in producerea de energie.
Datorita faptului ca magneziul este implicat in atat de multe procese enzimatice in organism, carenta acestuia poate afecta sau ingreuna peste 300 de procese normale. Acest lucru actioneaza ca un factor care streseaza cronic organismul.
Daca suferiti de oboseala cronica, puteti avea o deficienta de magneziu, iar cresterea nivelului de magneziu poate imbunatati nivelul de energie.
5. Insomnia
Insomnia este una dintre cele mai frecvente conditii asupra carora se pot vedea o multime de ameliorari inca de la inceputul suplimentarii cu magneziu. Acest lucru se datoreaza faptului ca magneziul este direct implicat in producerea de GABA-un neurotransmitator inhibitor. Aceasta este o substanta chimica ce induce relaxarea.
Daca in organism nu exista o cantitate suficienta de magneziu pentru a produce suficient GABA, cu siguranta somnul va avea de suferit. Desi exista si alti nutrienti implicati in productia de GABA, magneziul constituie un factor important care determina puternic calitatea somnului.
6. Spasme musculare si crampe
Deoarece magneziul este atat de important pentru functia corecta a activitatii neuronale, nu este deloc surprinzator faptul ca acesta joaca un rol vital in contractia musculara. Cand magneziul este epuizat, contractiile musculare pot deveni slabe si necoordonate, ducand la spasme involuntare si crampe dureroase.
Acesta este de fapt unul dintre cele mai frecvente semne timpurii ale deficientei de magneziu. Spasmele apar de obicei in zona picioarelor si uneori chiar si in locuri precum ochii sau in jurul pleoapelor. In cazul femeilor, deficienta de magneziu poate inrautati crampele menstruale.
7. Durerea cronică și fibromialgia
Durerea cronică și afecțiunile asociate precum fibromialgia, sunt puternic legate de tensiunea transmisă în organism. Această tensiune poate fi pur fizică, dar poate fi și agravată de stresul emoțional. Emoțiile precum anxietatea, furia și îngrijorarea contribuie la tensiunea fizică. În timp, această tensiune cronică poate conduce la dureri.
Atunci când rezervele de magneziu sunt scăzute în organism, sistemul nervos poate deveni hiper-excitabil, ceea ce înseamnă ca poate fi cu ușurință suprastimulat, lucru care poate crește tensiunea musculară. Magneziul poate juca un rol important contribuind la generarea unui efect calmant general asupra minții și corpului, relaxand mușchii.
8. Aritmia cardiaca
Inima este un muschi care se contracteaza constant in interiorul corpului nostru, fara a fi nevoie sa fie controlat constient. La fel ca si in cazul altor muschi din organism, inima are la baza magneziul pentru o contractilitate adecvata. Daca se observa ca inima ta bate neregulat, lipsa de magneziu poate fi una dintre cauze. Lipsa de magneziu poate cauza batai rapide sau lente ale inimii, modificari bruste ale ritmului cardiac, aparent fara niciun motiv.
9. Amorțeală și furnicături
Dacă de multe ori simțiți senzații de amorțeală sau furnicături în corpul dumneavoastră, în mâini și picioare, acest lucru se datorează probabil unei modificări a activității neuronale. De exemplu, neuropatia periferică (un efect secundar comun al diabetului) se caracterizeaza prin acest tip de senzații.
Datorită rolului său în activitatea neuronala, deficitul de magneziu poate avea o influenta asupra acestui aspect. Cercetarea restransa a fost efectuată în mod specific asupra acestui mecanism, dar unele studii au arătat că magneziul poate să amelioreze sau să prevină senzația de amorțeală și furnicături la nivelul extremităților.
Acest efect a fost evidențiat în cercetările care prezintă proprietăți cu rol protector împotriva neuropatiei periferice induse de anumite terapii pentru cancer.
10. Tulburări de dispoziție
Magneziul joacă un rol crucial în reglarea echilibrului neurotransmițătorilor. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice din creier care reglementează tiparele și comportamentele de gândire, variind de la somn la concentrare și multe altele. Așa cum am menționat mai sus, magneziul este în mod direct implicat în producerea de GABA în creier, care este un neurotransmițător calmant.
O abilitate slaba de producerea unei cantitati adecvate a GABA în creier are ca rezultat condiții precum ADD / ADHD, anxietate, iritabilitate și dezechilibre generale ale dispoziției. Dacă vă identificați în mod regulat cu aceste simptome, trebuie sa luati in considere suplimentarea aportului zilnic de magneziu.