SISTEMUL IMUNITAR: ARMA PRINCIPALA IMPOTRIVA BOLILOR

Sistemul imunitar protejeaza organismul de infectii cu aparare stratificata si specifitate crescuta.

Exista doua componente majore ale sistemului imunitar: cea innascuta si cea de adaptare. in termeni simpli, barierele fizice previn patrunderea in organism a agentilor patogeni, cum ar fi bacteriile si virusii.

In cazul in care un agent patogen trece peste aceste bariere, sistemul imunitar innascut asigura un raspuns imediat, dar nespecific. Daca agentii patogeni pot trece cu succes si peste raspunsul sistemului imunitar innascut, organismul nostru are un al doilea strat de protectie numit sistemul imunitar adaptiv. Aici, sistemul imunitar adapteaza raspunsul sau in timpul unei infectii pentru recunoasterea agentului patogen. Acest raspuns este apoi retinut, dupa ce agentul patogen a fost eliminat, sub forma unei memorii imunologice si permite sistemului imunitar adaptiv fixarea unui mecanism mai rapid si mai puternic pentru distrugerea si eliminarea acestui tip de agent patogen de fiecare data cand este intalnit.

Tulburarile sistemului imunitar pot duce la boli autoimune, boli inflamatorii si aparitia cancerului. Imunodeficienta se produce atunci cand sistemul imunitar este mai putin activ decat in mod normal, ceea ce poate duce la infectii recurente si care pun viata in pericol. Sindromul autoimun apare atunci cand sistemul imunitar este incorect directionat pentru remedierea unui organ sau diferite parti ale corpului. Bolile autoimune includ: artrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, diabetul zaharat de tip 1, Lupus etc.

SISTEMUL IMUNITAR INNASCUT

Microorganismele sau toxinele care patrund cu succes in organism “se ciocnesc” cu celulele si mecanismele sistemului imunitar innascut. Raspunsul acestuia este de obicei declansat atunci cand microbii sunt identificati de catre receptorii de recunoastere, care recunosc componente conservate intre grupuri largi de microorganisme, sau atunci cand celulele afectate si ranite trimit semnale de alarma. Multe dintre acestea (dar nu toate) sunt recunoscute de aceiasi receptori ca si cei care recunosc agentii patogeni.

Sistemul imuntar innascut este non-specific, ceea ce inseamna acest sistem de aparare raspunde agentilor patogeni intr-un mod general. Acest sistem nu confera imunitate impotriva unui agent patogen de lunga durata. Sistemul imunitar innascut este sistemul dominant de aparare al organismului.

Inflamatia

Inflamatia este una dintre primele raspunsuri ale sistemului imunitar la infectii. Simptomele de inflamatie sunt: roseata, umflare, caldura si durere, acestea fiind cauzate de cresterea fluxului sanguin in tesuturi. Anticorpii sunt trimisi pentru a distruge agentii patogeni invadatori.

Sistemul complement

Sistemul complement este o cascada biochimica cu rol in distrugerea suprafetelor celulelor straine. Acesta contine peste 20 de proteine diferite si este recunoscut pentru abilitatea sa de a “complementa” distrugerea agentilor patogeni prin anticorpi. Acest lucru declanseaza un raspuns rapid de distrugere. Viteza de raspuns este rezultatul amplificarii semnalului care apare dupa activarea proteolitica secventiala a moleculelor complementare, care fac parte din categoria proteazelor.

Sistemul celular de aparare innascuta

  • Leucocitele (celule albe din sange), actioneaza ca si organisme independente, unicelulare si constituie al doilea brat al sistemului imunitar innascut. Leucocitele innascute includ fagocite (macrofage, neutrofile si celulele dendritice), celule limfoide innascute, mastocite, eozinofile, bazofile si celule ucigase naturale. Aceste celule identifica si a elimina agentii patogeni, fie prin atacul direct sau “inghitirea” acestora si mai apoi uciderea lor. Celulele innascute sunt de asemenea mediatori importanti in dezvoltarea organelor limfoide si activarea sistemului imunitar adaptiv.
  • Celulele ucigase naturale, sau celule NK, sunt o componenta a sistemului imunitar innascut, care nu ataca in mod direct microbii invadatori. Mai degraba, celulele NK distrug celulele gazda compromise, cum ar fi celulele tumorale sau celulele infectate cu virusuri, celulele corpului sanatoase nefiind recunoscute si atacate de catre celulele NK.

SISTEMUL IMUNITAR ADAPTIV

Sistemul imunitar adaptiv permite un raspuns imunitar mai puternic si dispune si de o “memorie imunitara”, in cazul in care un antigen isi “reaminteste” de un agent patogen. Raspunsul imun adaptiv este specific antigen si impune recunoasterea de antigeni neindividuali specifici in timpul unui proces de prezentare a antigenului. Antigenul specific permite generarea de raspunsuri care sunt mai apoi adaptate la agentii patogeni specifici sau la celulele infectate cu microorganisme patogene. Capacitatea de fixare a acestor raspunsuri este adaptata la mentinerea in organism prin “celule de memorie”. In cazul in care un agent patogen infecteaza organismul mai mult decat o data, aceste celule specifice de memorie sunt folosite pentru a le elimina rapid.

  • Limfocitele: Celulele sistemului imunitar adaptativ sunt tipuri speciale de leucocite, numite limfocite. Celulele B si celulele T sunt principalele tipuri de limfocite si sunt derivate din celulele stem hematopoietice din maduva osoasa.
  • Celulele T ucigase: Celulele T ucigase sunt un subgrup de celule T, care distrug celulele infectate cu virusi (si alti agenti patogeni), sau care deterioreaza celula tinta prin inducerea la procesul de apoptoza (autodistrugere). Celulele T ucigase ale celulelor gazda sunt deosebit de importante in prevenirea replicarii virusilor. Activarea celulelor T este bine controlata si in general necesita un puternic semnal de activare MHC / antigen, sau semnale suplimentare de activare oferite de celule T ajutatoare.
  • Celulele T ajutatoare: regleaza atat raspunsul imun innascut cat si raspunsul imun adaptiv si determina care dintre cele doua raspunsuri imune ale organismului este necesar pentru un anumit agent patogen. Aceste celule nu au nici o activitate citotoxica si nu distrug celulele infectate sau agenti patogeni clari in mod direct. In schimb ele controleaza raspunsul imun prin directionarea altor celule pentru a efectua aceste sarcini.
  • Limfocitele B si anticorpii: celulele B identifica agentii patogeni, atunci cand anticorpii solicita un antigen strain specific, si atrage dupa sine o celula T ajutatoare, care activeaza celula B, iar mai apoi incep sa se creeze milioane de copii ale anticorpului care recunoaste acest antigen. Acesti anticorpi circula in plasma sangelui si a limfei, si se leaga la agentii patogeni, marcandu-i pentru distrugere. Anticorpii pot actiona in mod direct, prin legarea de toxinele bacteriene sau prin interferarea cu receptorii pe care virusurile si bacteriile le folosesc pentru a infecta celulele.
  • Memoria imunitara: Atunci cand celulele B si celulele T sunt activate si incep sa se reproduca, unii dintre descendentii lor devin celule de memorie cu durata de viata indelungata. De-a lungul duratei de viata, aceste celule de memorie amintesc de fiecare agent patogen specific intalnit si se poate stabili un raspuns puternic in cazul in care agentul patogen este detectat din nou. Aceasta este “adaptiv”, deoarece se produce in timpul vietii unei persoane ca o adaptare la infectia cu agentul patogen si pregateste sistemul imunitar pentru provocarile viitoare. Memoria imunologica poate exista sub forma pasiva pe termen scurt sau activa pe termen lung. Copiii nou-nascuti nu au o memorie imunologica pe termen lung deoarece acestia nu au fost inca expusi la virusuri. Aceasta a fost fundamentul teoretic al vaccinarii pentru sugari. Cu toate acestea, sugarii au o memorie pasiva transferata de la mama in timpul sarcinii, prin intermediul unui anticorp numit imunoglobulina G (IgG) si dupa nastere prin laptele matern si colostru. De aceea, este important ca mama sa aiba un sistem imunitar puternic in timpul sarcinii dar si in perioada de lactatie. Pentru adulti, vaccinarea impotriva gripei se bazeaza pe teoria ca virusurile au capacitatea de a suferi mutatii si, prin urmare, acestia pot sa scape de recunoasterea de catre sistemul imunitar adaptiv. Cu toate acestea, o persoana cu un sistem imunitar puternic poate lupta cu succes impotriva virusurilor invadatoare si se poate construi o memorie imunologica impotriva acestei specii virale.

CONCLUZII

Sistemul imunitar este extrem de complex si esential pentru supravietuirea noastra. Aceasta prezentare este un rezumat si nu acopera toate aspectele si componentele sistemului imunitar. Mentinerea unui sistem imunitar puternic este responsabilitatea fiecaruia. Mai mult decat atat, sistemul limfatic lucreaza in stransa legatura cu sistemul imunitar si este de asemenea important sa fie mentinut in stare buna de functionare.

Provita Nutrition ofera un portofoliu complex de produse pentru sistemul imunitar si pentru sistemul limfatic.

Drenarea sistemului limfatic este primul pas ce trebuie luat in considerare pentru eficientizarea sistemului imunitar. Produsul cel mai indicat este Lymphstream.

Toata gama de ciuperci medicinale contin micronutrienti cu efect, fie de intarire a sistemului imunitar, fie de modulare a acestuia in cazurile autoimune. Ele actioneaza in special asupra sistemului imunitar innascut. Foarte util este sa se asocieze cu Ulei de oregano. Daca imbolnavirea are si o componenta inflamatorie, 1 flacon de Serra Plus va ajuta foarte mult.

Ciuperci terapeutice

De exemplu, pentru sezonul gripal cel mai recomandat produs antibacterian este Astragalus 9000. Cum insa imbolnavirile pot fi si de natura virotica, se recomanda o cura cu produsul Super Immune. In cazul unor infectii mai grave se recomanda a se asocia si ciuperca Cordyceps CSM 2000.

Persoanele cu un sistem imunitar adaptiv scazut trebuie sa stimuleze maduva osoasa sa produca mai multe celule stem hematopetice. Produsul Stemulin stimuleaza productia si circulatia celulelor stem.

Un adjuvant important pentru sistemul imunitar adaptiv este produsul Thymus. Extractul de glanda timus stimuleaza transformarea limfocitelor in celule T.

Bineinteles ca mentinerea unui sistem imunitar pregatit pentru orice situatie implica o grija continua de-a lungul intregului an prin cura anuala cu diferiti antioxidanti, vitamine, minerale, intaritori si adaptogeni, produse care se gasesc in portofoliul Provita Nutrition.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Call Now Button